Hangi Binalar Zorunlu Deprem Sigortası Kapsamındadır?
Zorunlu Deprem Sigortası 1999 depreminden sonra doğal afetlere karşı binaların korunması amacı ile yürürlüğe konmuş oldu. Fakat bazı kimseler zorunlu deprem sigortasının DASK tarafından yapıldığını düşünmektedir. DASK yerine DASK’ın yetki vermiş olduğu şirketler tarafından yapılmaktadır.
Ülkemiz de deprem riski bulunan bir ülke olduğu için olası bir deprem halinde büyük yıkımlar ve zararlar ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle zorunlu deprem sigortası, kanun hükmünde kararname doğrultusunda hemen hemen herkesi kapsayan bir sigorta türüdür. Deprem sigortası olmayan binalarda su, doğalgaz açtırma işlemleri ve tapu işlemleri yapılmasına müsaade edilmemektedir. Bu yüzden deprem gibi korkunç bir doğal afet sonrasında zorluklar ile karşılaşmamanız adına deprem sigortasını yaptırmanız gerekmektedir.
Zorunlu Deprem Sigortası Nedir?
“Zorunlu deprem sigortası nedir?” Sorusu birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Söz konusu sigorta deprem sırasında ya da sonrasında meydana gelebilecek maddi kayıpların karşılanması amacı ile yaptırılmaktadır. DASK ülkemizde zorunlu olan bir sigorta türüdür. Bu sigortanın bulunmaması halinde su ve doğalgaz açtırma gibi işlemlerin yapılması olanaksızdır.
Zorunlu Deprem Sigortası kapsamında, bir mesken için verilebilecek azami teminat tutarı yapı tarzı ayrımı yapılmaksızın 268bin TL’dir.
Sigorta bedelinin tespitinde, sigorta edilen meskenin yapı tarzı için aşağıda belirtilen metrekare bedeli ile aynı meskenin brüt yüz ölçümünün (veya yaklaşık yüz ölçümünün) çarpılması sonucu bulunan tutar esas alınır. Zorunlu Deprem Sigortası yapılan bir meskenin sigorta bedeli 268 bin TL’den çok olamaz. Aşağıda belirtilen sigorta bedeli hesabına esas metrekare bedelleri her yıl “Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği ekinde yer alan Binaların Metrekare Normal İnşaat Maliyet Bedellerini Gösterir Cetvel” dikkate alınarak belirlenir.
Deprem sigortası yalnızca evinizde afet dolayısı ile meydana gelen zararları karşılamaktadır. Afet dışı zararları ya da evinizin içindeki eşyalarda meydana gelen zararları DASK karşılamamaktadır. Bu tür maddi kayıpları karşılaması için ayrıca konut sigortası da yaptırmak gerekmektedir.
Zorunlu Deprem Sigortası Avantajları Nelerdir?
Deprem sigortasının sigortalılara en büyük avantajı bilindiği üzere deprem sırasında ya da depremden sonra binada meydana gelebilecek maddi kayıpların karşılanmasıdır. Ülkemiz deprem bölgesinde yer almaktadır. Meydana gelen depremler içerisinde en çok maddi manevi kayıp yaşanılan deprem 1999 yılının Ağustos ayında Marmara Bölgesi’nde meydana gelmiştir. Binlerce insanı kaybettiğimiz bu depremden sonra da olası depremlerde benzer maddi kayıpları yaşamamak adına deprem sigortası zorunlu hale getirildi.
Söz konusu sigorta yalnızca depremden kaynaklanan maddi kayıpları değil deprem sonrasında deprem sebebi ile ortaya çıkan yangın ya da tsunami gibi durumlarda da maddi kayıpları karşılamaktadır. Deprem sigortası bunun dışında meydana gelen sel ya da hırsızlık gibi durumlarda oluşan maddi kayıpları karşılamamaktadır. Bu tür maddi kayıpları karşılamak için ise konut sigortalarına başvurmak gerekmektedir.
Deprem Sigortası Teminatları
Deprem sigortası, depremden sonra deprem sebebi ile meydana gelen maddi kayıplar önceden belirlenmiş limitler dahilinde maddi kayıp yaşayan sigortalıya nakit bir şekilde ödenmektedir. Konu ile alakalı kanun gereğince sigortanın teminatı altında olan kısımları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Binanın ana duvarları
- Temeller
- Evin tavanı ve tabanı
- Evin bahçesinin duvarları
- Evin bağımsız bölümlerini ayırmak amacı ile kullanılan ortak duvarlar
- Binanın koridorları
- Asansörler
- Evin bacaları
- Bina çatıları
- Sahanlıklar
- İstinat duvarları
Hangi Binalar Zorunlu Deprem Sigortası Kapsamındadır?
Binaların hemen hemen hepsi söz konusu sigortanın kapsamındadır. Fakat yine de bunun dışında olan evlerden de söz etmek mümkündür. Köy yerleşim yerlerinde bulunan evlerden belediyenin denetimi altında olmayan yapılar bu sigorta türünden muaf tutulmuştur. Fakat yapı sahiplerinin istekleri doğrultusunda bu sigortayı yaptırmaları da mümkündür. Ticaret amacı ile kurulmuş iş hanları ya da fabrikalar da bu sigortayı yaptırmak zorunda değillerdir. Fakat kamuya ait olan devlet binaları söz konusu sigortadan muaf tutulmaktadır. İçinde yaşanmayacak ve harap durumda olan binalara da deprem sigortası yaptırmak mecburi değildir.
Zorunlu Deprem Sigortası Her Yıl Yenilenir mi?
Konu ile alakalı belki de en çok merak edilen sorulardan bir tanesi zorunlu deprem sigortası her yıl yenilenir mi sorusudur. Zorunlu deprem sigortası yıllık olarak yapılan bir sigorta türüdür. Dolayısıyla da her yıl yenilenmektedir.
DASK Sigortası Fiyatları 2021
Evinizde deprem nedeni ile meydana gelecek maddi kayıpları karşılaması amacı ile yaptırılan bu sigortanın fiyatları belirlenirken bazı unsurlar göz önünde bulundurulmaktadır. DASK sigortası fiyatları 2021 yılında da diğer yıllarda olduğu gibi bazı faktörler göz önüne alınarak belirlenmiştir. Bu faktörler, binanın yaşı, binanın sahip olduğu yapı, evin yüz ölçümü ve oturulan bölgenin deprem riskidir. Söz konusu sigorta yalnızca binalar için geçerli olan bir sigorta türüdür. Yani bir arsaya bu sigortadan yapmak mümkün değildir.