Orman Yangınları Nasıl Önlenir?
Ormanların yaşam alanını sınırlayan ve geleceğini tehlikeye sokan en önemli nedenler arasında orman yangınları bulunuyor. Orman yangınları ülkemizde ve dünyada her yıl binlerce noktada çıksa da alınabilecek önlemler bulunuyor. Orman yangınlarını tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmasa da en aza indirmek tamamen bizim elimizdedir.
Orman yangınlarının yaşanma sebebinin %89’unun insan kaynaklı olduğu resmi kurumlar tarafından belirtiliyor. Bu yüzden insan kaynaklı etkileri ortadan kaldırmayı başardığımızda ormanları önemli ölçüde korumayı başarabiliriz.
Orman yangınları ve önleme yöntemleri şu şekildedir;
- Ormanda Ateş Yakılmaması Gerekiyor
Ormanda ateşe yol açan her etkinlik orman yangını için potansiyel bir tehlikedir. Bu yüzden ormanda gezerken, piknik yaparken ya da ormanlık alandan geçerken hiçbir şekilde ateş yakılmaması gerekiyor. Özellikle sigara izmaritleri yerlere yanık halde atılmamalı mümkünse söndürülerek yanımızda taşınmalıdır.
- Ormanlarda Yangın Gözetleme Kuleleri Olmalıdır
Ormanlık alanlarda yangınların büyümesinde en büyük neden erken dönemde fark edilememesi oluyor. Bu yüzden özellikle yangın tehlikesi olduğu mevsimlerde ormanlarda gözetleme kuleleri olmalıdır. Bu kulelerden çıkan yangınlar hemen fark edilerek gerekli önlemler alınabilir.
- İnsansız Hava Araçlarıyla Ormanlar Denetlenmelidir
İnsansız hava araçlarında dünyada öncü ülkelerden olan Türkiye’ye İHA’ları orman yangınlarında da kullanılıyor. İHA’lar ile kritik noktadaki ormanlar 7/24 gözetleniyor ev yangına müdahale süresi 10 dakikanın altına iniyor.
- Yangın Riski Olan Mevsimlerde Giriş Çıkışlar Yasaklanmalıdır
Ormanlarda yangın nedeninin önemli bir bölümü insan kaynaklı olduğu için riskli mevsimlerde ormanlara giriş çıkışlar yasaklanmalı ve bu konuda caydırıcı cezalar uygulanmalıdır.
- Ormanlara Çöp Atılmaması Çok Önemlidir
Ormanlık alanlara piknik veya gezi sırasında atılan cam ve cam kırıkları güneşin de etkisiyle yangın çıkarabiliyor. Bu yüzden ormanda çöp atılmaması hem çevre temizliği hem de orman yangınları açısından çok önemlidir.
- Hassas Bölgelerde Yaşayanlar Bilinçlendirilmelidir
Orman yangınlarına müdahalede bölgede yaşayan halkın desteği de çok önemlidir. Bu yüzden orman yangınlarına karşı hassas bölgelerde yaşayan halk eğitilmeli ve bu konuda toplum bilinci oluşturulmalıdır.
- Yangına En Kısa Sürede Müdahale Edilmelidir
Yangın çıktıktan sonra fark etme ve müdahale hızı yüksek olursa orman yangınlarının yıkıcı etkisi en aza iner. Bu yüzden yeterli ekipman, donanım ve personel olmalı, ormanlardaki yangınları kısa sürede fark edecek projeler hayata geçirilmelidir. Aynı zamanda 177 orman yangınları ihbar hattına şüpheli durumlar haber verilmelidir.