Trafik cezaları günümüzde birçok farklı kural ihlali sonrasında sürücülere uygulanan yaptırımların tamamını kapsamaktadır. Trafik kuralı ihlalinde birçok farklı yaptırım uygulanmaktadır. Kırmızı ışıkta geçmek, emniyet kemeri takmamak, hasarlı trafik kazalarına neden olmak gibi birçok temel kural ihlaline yönelik farklı miktarda para cezaları belirlenmiştir.
Trafik kazalarını önlemek ve trafikte düzeni sağlamak amacıyla belirlenen bu kuralların ihlal edilmesi halinde sürücülere uygulanan trafik cezaları istenmeyen sonuçların da ortaya çıkmasına neden olabilir. Ehliyeti kaybetme hatta hapis cezasına kadar kural ihlallerine yönelik yaptırımlar uygulanabilmektedir. Trafik cezaları hakkında bilinmesi gerekenler konusunda bilinçlenmek bu tür risklere karşı korunmak ve trafik güvenliğinin sağlanmasına katkıda bulunmak açısından önemlidir.
Trafik Cezası Almanın Sürücü Belgesi ve Sigorta Primlerine Etkisi Nedir?
Trafik cezaları hakkında bilgi arayanlar birçok farklı kural ihlaline yönelik yaptırımların neler olduğunu araştırmaktadır. Yeni düzenlemeler kapsamında trafik cezası almanın sigorta primlerine etkisi olacak. Kırmızı ışık, hız sınırlarının ihlal edilmesi ve alkollü araç kullanımı gibi nedenlerle belirlenen sürücü puanı belirlenen kişiler yüksek sigorta primleri ödeyecekler.
Zorunlu trafik sigortası kapsamında belirlenen bu yenilik ile Türkiye’deki sürücülerin trafikte yapacakları kural ihlalleri sonrasında aldıkları ceza puanları sigorta ücretlerini etkileyecek. Bu sayede birçok sürücünün trafikte daha temkinli araç kullanmasının sağlanması hedefleniyor. Sigorta ücretlerini düşük tutmak için sürücülerin ceza almaması gerekiyor.
Trafik Kuralı İhlalinde Uygulanan Yaptırımlar Nelerdir?
Yeni trafik cezaları kapsamında kural ihlallerine yönelik birçok yaptırım uygulanıyor. Bu yaptırımların her biri trafikte güvenliği ve olası yeni ihlallerin önüne geçilmesini sağlama hedefi taşıyor. Buna göre trafik kuralı ihlallerinde uygulanan başlıca yaptırımlar şunlardır:
- İdari Para Cezası
- Ceza Puanı Uygulaması
- Belgelerin Geri Alınması
- Belgelerin İptali
- Aracın Trafikten Men Edilmesi
- Araç Kullanmaktan Men Edilme vb.
Trafik kurallarına uymayan kişilere uygulanacak bu tür yaptırımlar sayesinde trafikte güvenlik ve düzen sağlanmak istenmektedir. Trafik cezaları hakkında bilinmesi gerekenler arasında yaptırımlar da önemli bir yer edinmektedir.
Trafik Para Cezası Ödenmezse Ne Olur?
Çok trafik cezası almak trafikten menedilmeye kadar gidecek bir süreci de beraberinde getirecektir. Bu nedenle trafikte dikkatli olmak ve kurallara uymak önemlidir. Trafik cezalarında idari para cezası uygulamalarına sıkça rastlanmaktadır. Mevcut uygulamaya göre idari para cezasının ödenmemesi halinde icra ve haciz işlemleri başlatılmaktadır. İdari para cezası ödenmediğinde borçlunun hapse girmesi gibi durumlar söz konusu değildir.
İdari para cezalarına karşı icra ve haciz işlemleri uygulanırken, mahkemeler tarafından verilecek para cezalarının ödenmemesi halinde hapis cezaları da uygulanabilmektedir. Her iki durumda da ceza uygulanan kişilerin belirlenen ceza miktarını son ödeme tarihinden önce ilgili kurumlara yapmaları gerekmektedir.
Bir Günde 2 Defa Trafik Cezası Yazılır Mı?
Bir günde 2 defa trafik cezası alınması mümkündür. Ancak aynı yerde ve aynı saatte aynı araç için iki defa trafik cezası yazılamayacağı belirtilmektedir. Mevcut uygulamalara bakıldığında art arda aynı mesafede 3-4 defa hız ihlali nedeniyle ceza uygulanması hukuka aykırı olarak görülmektedir. Bu sistemde birden fazla ceza kesilen sürücüler ise sulh ceza mahkemelerine başvurmaları halinde cezalarından sadece biri geçerli oluyor.
Cezalara karşı itiraz yolu da bulunuyor. Yazılan cezanın hukuka aykırı olduğunu düşünen kişilerin ilgili adli makamlara başvurularını yaparak cezanın iptal edilmesini de isteyebilirler. Yargı süreci sonrasında haklı bulunmaları halinde söz konusu cezaları ödemelerine gerek kalmaz.
Trafik Cezası Erken Ödeme İndirimi Var Mı?
Trafik cezası erken ödeme indirimi uygulaması Türkiye’de uzun bir süredir uygulanmaktadır. Bu indirim sayesinde ceza alan birçok sürücünün cezalarını geciktirmeden ödemeleri teşvik edilmektedir. Trafik cezasının tebliğ edilmesinden itibaren 15 gün içinde peşin ödeme yapanların %25 indirimden faydalanması sağlanmaktadır. İndirimli ceza tutarları her yıl güncellenen trafik cezaları tutarına göre belirlenmektedir.
Trafik cezası erken ödeme indirimi hesaplaması kapsamında mevcut yıl için belirlenen ceza miktarına göre indirim oranının uygulanması gerekecektir. %25 indirim oranı ile sürücülere uygulanan trafik cezasının daha düşük ücretle ödenmesi sağlanmaktadır. Cezaların geciktirilmeden ödenmesini sağlamak için trafik cezası erken ödeme indirimleri uygulamasına devam edilmektedir.
Trafik Cezası Nasıl Sorgulanır?
Trafik cezası sorgulama işlemleri elektronik ortam üzerinden hızlı bir şekilde yapılabilmektedir. Sürücülerin trafik cezası alıp almadıklarına dair bilgileri görmeleri için e-Devlet üzerinden T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile işlem yapmaları mümkündür. “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama (Gerçek Kişi)” ekranından ya da “onlineislemler.egm.gov.tr” adresi üzerinden de sorgulama yapılabilir.
Gerçek veya tüzel kişilerin trafik cezası sorgulama işlemlerini yapmaları için e-Devlet üzerinden sisteme giriş yaparak kimlik doğrulaması yapmaları gerekmektedir. Adınıza yazılan bir trafik cezası olması halinde cezanızı erken ödeyerek erken ödeme indiriminden yararlanabilirsiniz. Trafik cezaları hakkında bilinmesi gerekenler arasında trafik cezası sorgulama işlemleri de önemli bir yer tutmaktadır.